"Ik blijf nu dichter bij mezelf." Reinier over Qigong

In februari gaf ik een verdiepingsklas in Zhineng Qigong. Een klas die zowel filosofie, oefening, theorie en psychologie bevat. De Lift Qi Up Pour Qi Down oefenden we en we behandelden de theorie van deze vorm, evenals de theorie van Qi, Hunyuan Qi en psychologische blokkades. 

Ha Reinier, ik ben ontzettend nieuwsgierig hoe jij de Verdiepingsklas hebt ervaren. 
"Door rust en aandacht voor de oefening, de beweging ervaarde ik inderdaad meer diepte in mijzelf en in de oefening. Door stil te staan bij elk onderdeel van de Lift Qi Up Pour Qi Down kreeg ik meer aandacht voor de beweging. De tips over houding, hoe ontspanning te voelen en het herhalen kon ik steeds beter voelen. 

Eigenlijk ging het hierbij ook over stilstaan bij jezelf. Stilstaan bij mezelf ervaarde ik als heel voedend, door de grotere bewustwording van mijn lichaam en van mezelf.  Het maakt niet uit of ik het goed of slecht deed, maar het bewuster voelen van mijn lichaam vond ik een positieve ervaring".

In het dagelijks leven zijn we vaak minder bewust van ons lichaam en kiezen we soms allerlei activiteiten wat dat bewustzijn in de weg zit. Waarom is het voor jou belangrijk om meer bewust te zijn en meer te voelen?

"Waar veel mensen naar op zoek zijn, naar de ontspanning, die is er al, die is al in je lichaam. Je hoeft alleen los te laten dat je de oefening perfect moet doen. Het voelen van de beweging. Met de armen Qi opnemen en laten gaan, het buiten en binnen, daartussen was niks. Ik was niet meer gefocust op de beweging maar juist op het maken van de transformatie van buiten naar binnen. Eerder was ik veel meer gericht op het goed doen van de beweging zelf. Nu was ik meer bezig met het verplaatsten van  het bewustzijn. Het vloeide hierdoor, het stroomde. Van buiten naar binnen en van binnen naar buiten." 

En na de klas, hoe neem je wat je hebt ervaren mee in het dagelijks leven?
"Dat ik nu in staat ben om minder bezig te zijn met wat er tussen twee dingen gebeurd. Tussen gedachten en handelen zit nu minder. Eerder kon ik bij het snijden van een ui aan vijf dingen tegelijk denken. Mijn aandacht vloog alle kanten op. Nu ben ik bezig met het snijden en in gedachten bij het eindresultaat. Tussendoor denk ik minder aan allerlei andere onderwerpen.
Het teveel nadenken over handelingen valt weg. Ik ben er al, en in meer contact met mezelf. Omdat ik in de Verdiepingsklas heb ervaren hoe het voelt kan ik makkelijker naar de ervaring teruggrijpen. Ik ben buiten of ik ben binnen, er hoeft niet meer een hele weg langs allerlei gedachten te worden afgelegd."

En nu? 
"De Lift Qi Up Pour Qi Down heel langzaam doen, meer dan 30 minuten, dat zou ik graag willen ervaren en ga ik dus oefenen. Benieuwd naar de volgende Verdiepingsklas. 
Ik ben er nog niet, ik ben onderweg. Het is niet zo dat ik na een Verdiepingsklas alles zen doe, maar ik voel het verschil en ik voel het als ik te ver weg ga, te veel in denk-stapjes ga zitten. Ik kan mezelf daarvan terughalen nu."

Qigong school Ardite : www.ardite.org

Populair