Qigong & Tai Chi thuis oefenen


Ok, je hebt gevoeld en besloten dat Qigong & Tai Chi bij jou passen. Dagelijks thuis oefenen is het advies.

We kunnen niet zoals in China dagelijks buiten met de buren oefenen op de stoep of in het park. Dat kan natuurlijk wel, maar alleen is ook maar alleen.

Dus je oefent thuis. 
Maar wat dan precies? Hoe lang? Waarom? 

De kracht van herhaling
Qigong & Tai Chi oefenen betekent herhalen.
Herhalen betekent verdiepen.
Verdiepen betekent meer en meer vrij komen van blokkades.
Vrij zijn van blokkades betekent dat de Qi steeds vrijer stroomt.

Waarom dagelijks thuis oefenen?
Dagelijks oefenen is belangrijk. Iedere 24 uur loopt de Qi van orgaan naar orgaan door het gehele lichaam. Deze 24-uurs klok is een belangrijk aspect van de Chinese geneeskunde. Zo is bijvoorbeeld het hart om 11:00 aan de beurt.

Door Qigong & Tai Chi te oefenen ververs je de Qi-stroom van je lichaam. Je vult de Qi-stroom aan met Qi uit het universum en laat Qi die je niet meer nodig hebt gaan. De vernieuwde Qi-stroom gaat vervolgens op weg door alle organen en helpt zo het lichaam in balans en gezond te blijven.

Hoe lang oefenen?
Dat hangt ervan af met welk doel je oefent. De Qi reist in ongeveer 25 minuten een maal door al je meridianen. Het is dus heel effectief om minimaal 25 minuten per keer te oefenen. Maar wat gebeurt er dan als ik langer of korter oefen? Dit hangt af van welk resultaat je zoekt.

Je kunt Qigong & Tai Chi oefenen om drie redenen.
1. Je wilt je ontspannen voelen. 
Je oefent wanneer je wilt en zo lang je wilt tot je de staat van ontspanning hebt bereikt die je zoekt. Elke Qigong oefening is hiervoor geschikt. Dat kan dus 5 minuten zijn, maar ook een uur of langer. 

Het handigste is om elke keer een enkele oefening te kiezen en deze zo vaak mogelijk te herhalen. 

2. Je wilt je gezondheid structureel verbeteren. 
Je hebt serieuze gezondheidsproblemen en je wilt deze helen met het oefenen van Qigong & Tai Chi. 

Op het net zijn vele voorbeelden te vinden van mensen die zichzelf genezen hebben door het oefenen van Qigong & Tai Chi. Tegelijk moet ik hierbij zeggen dat het ook nodig is om de oorzaak van je ziekte aan te pakken en te veranderen.

Je wilt dus jouw gezondheid structureel verbeteren en klachten laten verdwijnen. Je oefent dan dagelijks een vast oefenprogramma, dit heet een gong. Dit programma duurt tussen de 25 minuten en drie uur per dag. 

Een gong duurt 100 dagen. In 100 dagen vernieuwen alle cellen zich aldus de Chinese leer. Je kunt je dus voorstellen dat je de cellen van nieuwe gezonde informatie voorziet en zo alle cellen na 100 dagen de nieuwe gezonde info bevatten en leven.

Hoeveel gongs er nodig zijn om je gezondheid te herstellen hangt ervan af hoeveel werk je ernaast verricht om ongezonde patronen los te laten. 

De nieuwe gezonde informatie kan een intentie zijn. Een intentie is een voorstelling van hoe jij wilt zijn/ leven, je stelt jezelf voor gezond en in balans. Door het zetten van je intentie, je wens, vullen als het ware alle cellen zich met de nieuwe waarde tijdens het oefenen van je gong.

Een intentie kan het verbeteren zijn van je fysieke gezondheid, zoals ziekte en blessures helen. Het verbeteren van je emotionele en mentale gezondheid, of een materiĆ«le intentie.

Een van de populairste gongs is de 'Lift Qi Up' van Zhineng Qigong of Wisdom healing Qigong. Aangevuld met squats en de 'Three centers merge standing method'.

3. Je wilt de oefening bemeesteren.
Een oefening meester worden is een magisch proces. Je leert de diepgang van de beweging. Je leert de diepere betekenis van Qigong & Tai Chi en begrijpt hoe de oefeningen je gezond houden en sterk in het leven doen staan. 

Dus wat te doen thuis?
Dat ligt aan jou. Tussendoor oefenen wanneer het uitkomt? Op vaste momenten bij het opstaan en naar bed gaan? In je eigen oefenruimte bij je altaar? In gedachten tijdens je werk? Wachtend op...?
Qigong & Tai Chi oefen je eigenlijk altijd.


Popular posts from this blog

Moe, piekeren, gewichtstoename? Mogelijk heeft je milt hulp nodig. Zo doe je dat volgens de Chinese geneeskunde met moxa.

Being in balance with your environment. (Taoism, story from R. Wilhelm, early 20th century)