1. Hoe werkt een Tarot consult? Het bewuste en het onbewuste

In de Jungiaanse psychologie spelen bewuste en onbewuste een belangrijke rol. Ik denk zelfs dat het de kern van ons menselijk bestaan is. De dialoog tussen ons bewuste en onbewuste bepaalt elke moment van onze dag.

Ieder mens heeft een bewuste en een onbewuste. Het bewuste is wat we denken, de gedachten die we hebben en wat we weten over onszelf. Het onbewuste is alles wat daaromheen ligt en ook bij onze persoon hoort. Het onbewuste bevat informatie over ons, heel veel informatie. Ik denk dat ons onbewuste meer informatie bevat dan we ooit in een leven bewust kunnen maken. 

Het bewust maken van onbewuste informatie is het hoofddoel van het leven volgens de Jungiaanse traditie. Wanneer je alles over jezelf weet, volledige helderheid hebt dan ben je, denk ik, wat ze in verschillende tradities verlicht noemen. Jung zou zeggen dat je dan heel bent. 

Zolang je niet bewust ben van je onbewuste delen ben je nog niet een geheel. Het onbewuste communiceert dagelijks met ons bewustzijn. Het onbewuste heeft een onbedwingbare neiging om toegang te krijgen tot het bewustzijn. Ze wil alles wat het weet over ons doorgeven. Althans dat probeert het, of de boodschap overkomt is niet altijd duidelijk. Ons onbewuste spreekt namelijk geen Nederlands of een andere taal. Het onbewuste spreekt in beelden en symbolen. 

In dromen, creatieve uitingen, betekenisvolle toevals ervaringen en in sjamanistisch werk kan het onbewuste met ons bewustzijn communiceren. Boodschappen door geven. Ook bij het leggen van de Tarot kaarten kan het onbewuste een kans pakken om informatie aan het bewuste door te geven. Ons bewustzijn vangt, in het gunstigste geval, deze versleutelde berichten op en probeert deze te vertalen. 

Waarom wil ons onbewuste zo graag boodschappen doorgeven aan ons bewustzijn? 
Ieder mens heeft een een zogenaamd master-levensplan waarmee we worden geboren. Onze ouders en omgeving helpen om dit masterplan vorm te geven en je de goede richting op te duwen. Als je goed kijkt naar je jeugd bevat deze alles wat je nodig hebt om in dit leven je masterplan te leven. 

Maar je vind niet alles even leuk aan je leven, dus je verhuisd allerlei ervaringen en informatie naar je onbewuste. Stel je bent geboren als een peer, maar je ouders hadden liever een appel. Dan verhuis je alle informatie die over het peer-zijn gaat naar je onbewuste en behoud je de informatie die over het appel-zijn gaat. 

Je probeert als een appel te leven, vindt vaak ook nog een partner die op je ouders idee van leven lijkt en probeert je weg te vinden in de patronen die je van buitenaf zijn opgelegd. Maar je onbewuste denkt, he, dit klopt niet. Je kunt niet je peer-eigenschappen onderdrukken want die heb je nodig voor je levens-masterplan, namelijk om uit te groeien tot een perenboom. 

En tegelijk heb je de patronen en ervaringen nodig om te kunnen groeien en leren wat het betekent om een peer te zijn. Was je als een peer geboren in een peer omgeving, dan voelt alles altijd ok en vredig. En geloof me, na ruim 25 jaar werken met mensen, heb ik letterlijk nog nooit iemand ontmoet die dit is overkomen.

Allemaal groeien we op in de projecties en fantasie├źn van onze omgeving. En die zijn dus niet precies gelijk aan jouw innerlijke ware zelf. De informatie in ons onbewuste helpt ons om onze weg te vinden naar onze ware zelf. Wie we werkelijk van binnen zijn. 

Het leggen van de kaarten van de Tarot geeft inzicht in de onbewuste processen en helpt om dichter bij je ware zelf te komen. En hoe dichter je bent bij je ware zelf, hoe vrediger en rustiger het voelt van binnen, hoe gelukkiger je bent.


Tarot consult & healing by Karina - www.ardite.nl

Oefenpraktijk voor Chinese geneeskunde - www.forconsciousliving.nl

Karina's school voor Qigong & Tai Chi - www.ardite.org

Populair

Qigong & Tai Chi thuis oefenen

Connect (1)

Happy mind

Gelukkig

Meditatie is gewoon fijn, elke dag.

Kleine medicijnvrouw, Inca sjamanistische inwijding

Een wandeling naar innerlijke rust

Moe, piekeren, gewichtstoename? Mogelijk heeft je milt hulp nodig. Zo doe je dat volgens de Chinese geneeskunde met moxa.

30 Redenen om Qigong te oefenen, en waarom mijn lessen anders zijn.