Gelukkig

Het archetypisch antwoord op de vraag der vragen is : Gelukkig zijn! Hoewel ik niet iedereen persoonlijk gevraagd heb wat daar nu precies mee bedoelt wordt lijkt het me zoiets van een : een constante stroom van blijig voelen, verbonden, geborgen, warm en geliefd, in harmonie met de omgeving, zoiets?
In ieder geval niet : geblokkeerd, pijnlijk, stressvol, moeilijk, zwaar, verdrietig, boos en not zowat emoties. Dat willen we allemaal het liefste niet voelen.
Van niet-gelukkige gevoelens willen we af! Eten, sporten, het-eruit-gooien, drank, drugs en verslavingen allerlei. We doen zo ons best om het niet-gelukkig-voelen snel kwijt te raken. Maar dit is toch een gewoon onmogelijke opdracht?
Leven is veranderen, lees de I-Tjing. Al wat leeft houdt zich bezig met 1 ding: van het ene moment naar het volgende gaan, en elke keer een nieuwe versie van zichzelf zijn. Ga maar na, elke adem geeft een verandering. Van ons mensen, Nova mijn kat en de boom in mijn tuin.
Veranderen, sneller dan het licht soms. De boom in mijn tuin heeft het dit jaar weer voor elkaar, in een nacht alle blaadjes naar buiten laten komen, mega-verandering!
Maar wij mensen vinden veranderen niet fijn, veranderen verstoort onze innerlijke harmonie en dat vinden we lastig. Daar gaan we gedachtes bij maken, logische verklaringen zoeken en qi-verslindende redeneringen bij opstellen.
En stel dat we daar mee ophouden? Ophouden met onze emoties, ervaringen en gevoelens te benoemen? Stel dat het gewoon is, het is. Al wat we van binnen ervaren IS, zouden we dan niet gewoon heel erg gelukkig zijn?
Share my story!