Skip to main content

De Tao, emoties en gezondheid

‘Maak het hoofd leeg van gedachten, laat het hart tot rust komen’.

Een raadselachtige zin uit de Tao te Ching, een boek dat ik op aanraden van mijn leraar las. Mijn dertiger jaren waren net begonnen en Qigong had een vaste plaats in mijn leven gekregen. ‘Jij moet de Tao lezen, daarin zal je veel terugvinden’, zei mijn leraar.

Literatuur was ik gewend,

moeilijke westerse filosofische teksten kon ik redelijk verteren, maar de teksten uit de Tao bleven rondjes dwalen in mijn brein. Natuurlijk begreep ik de woorden stuk voor stuk, maar samen, voelde ik, betekenden ze iets wezenlijks en belangrijks. Maar wat? 
Qigong maakt dat de qi beter door de organen stroomt. Zo krijgt niet alleen je zelfherstellend vermogen een boost maar ook voel je je direct rustiger en ontspannen.

Uit de plaatselijke bibliotheek haalde ik alle versies van de Tao die ik kon vinden en koos het boek met naar mijn idee de meest objectieve vertaling. Die van Stephen Mitchell. Dagelijks las ik er in en de woorden hielpen me om naar binnen te kijken en daar steeds een laagje dieper iets te vinden.

‘Maak het hoofd leeg van gedachten …’

Dat kan natuurlijk niet de gehele dag, daar ben ik inmiddels achter. Er zijn echt wel dingen waar je gedachten over moet maken. Wat wel lukt is om behulpzame gedachten te laten komen, gedachten die zorgen dat ik kalm en rustig blijf van binnen. 

‘ … laat het hart tot rust komen.’

Het hart is een orgaan en verbonden met emoties. Bange of boze emoties veranderen het energieveld van het hart. Tijdelijke emoties zijn prima, het lichaam heeft een zelfherstellend vermogen wat het qi-veld van de organen steeds opnieuw terug in balans brengt.

Elk van de vijf belangrijke organen is verbonden met een emotie : hart – relaties, liefde, hartelijkheid ; longen – verdriet ; milt – gepieker, zorgen ; lever – boosheid ; nieren – angst. Je kunt je voorstellen dat door te denken aan dingen waar je angstige of boze gevoelens over hebt, je steeds opnieuw het qi-veld van het orgaan verstoort en het lichaam steeds opnieuw voor herstel moet zorgen. En dat het lichaam daar misschien een beetje moe van wordt.

In de Traditionele Chinese Geneeswijzen gaan ze ervanuit dat het overmatig verstoren van het energieveld tot lichamelijke ziekten leidt.

Oefen elke dag, wanneer je kunt.

Popular posts from this blog

Amazing Healing

I must have been 14 or 15 years old, my world consisted of going to school, hanging with friends and a lot of horse-back riding. I had no clue about qigong, China, healing, qi or martial arts. Even so I had no clue about paranormal abilities, not even my own. My world was pretty small at that time growing up in a little town nearby the sea in Holland.

Intenties en heling

Bij het oefenen van Zhineng Qigong is het zetten van je intentie belangrijk om het helingsproces van lichaam en geest te begeleiden. De combinatie van bewegen met het lichaam en de gedachten een andere kant op sturen blijkt van grote en positieve invloed op de gezondheid. 

Qi-veld 8 verses Zhineng Qigong

Bij het oefenen van Zhineng Qigong werken we met een Qi-veld. We maken met de groep een extra veld van energie waarin we met elkaar verbinden, dit doet de docent. Ook verbinden we ons met het grote Qi-veld, de Hunyuan Qi. En we verbinden met het Qi-veld diep van binnen in onszelf. Tijdens een les Qigong gebeurt dus heel veel in energie wat je niet kunt zien, maar vaak wel kunt voelen. Hoe zet je voor jezelf een Qi-veld op?